Mjerenje performansi

BePositive pomaže klijentima da razviju metrike koje su potrebne da razumiju odakle su počeli i da izmjere rezultat svojih aktivnosti.

Mjerenje i monitoring performansi je fundamentalni preduslov za identifikovanje efikasnosti i najboljih praksi, kao i za njihovo sprovođenje kroz organizaciju. Pristup pravim alatima mjerenja vaših portfolio performansi je kritično za vaše poslovne odluke. Naše usluge mjerenja performansi omogućiće vam precizan uvid u kompoziciju portfolija i rezultate performansi.

 

Naše usluge mjerenja performansi pružaju vam važne informacije koje omogućavaju jasan uvid u postignute rezultate, što vam omogućava kreiranje neophodnih izvještaja o poslovanju.

Tajna kupovina (Mystery Shopping)

Koliko dobro se vaši prodavci snalaze u kontaktu sa kupcima? Pratite li ih, da li znate u čemu su dobri a gdje griješe? Koliko potencijalnih mušterija odustane od kupovine? Koliko često pratite dešavanja u vašim radnjama? Ako je stalna kontrola nemoguća, kako precizno znate koliko su Vam kupci zadovoljni uslužnim aspektima i samom kupovinom?

Mystery shopping nije tajna, nikakva posebna misterija ali jeste pouzdan način da precizno utvrdite kvalitet prodajne usluge preduzeća. Ako brinete o tome kakav utisak Vaša kompanija ostavlja u direktnom kontaktu sa kupcima, Mystery Shopping Vam otkriva realno stanje. Ukratko, radi se o procesu utvrđivanja stvarnog kvaliteta prodajnih usluga i poređenja sa željenim nivoom.

„Tajna kupovina“ (Mystery shopping) je metoda mjerenja, evaluacije i izvještavanja o kvalitetu pruženih usluga, dokazano najbrža i najefikasnija metoda za prikupljanje objektivnih podataka o kvalitetu usluga. „Tajnu kupovinu“ obavljaju tajni kupci, zapravo prethodno obučeni saradnici, koji na zahtjev određene kompanije, igraju ulogu potencijalnih ili redovnih mušterija. Oni prema definisanim kriterijumima detaljno i objektivno mjere kvalitet usluge kompanije i/ili njenih konkurenata i nakon toga izvještavaju o svom iskustvu na uporediv i konzistentan način.

Tajni kupci ne predstavljaju zahtjevne ni „teške“ ljude, već prosječne osobe koje odgovaraju profilu ciljne grupe klijenta. Njihov posao nije traženje grešaka, već objektivno analiziranje o iskustvima i o svemu što se dogodilo tokom određene kupovine - da li postoje problemi kao što su pritajeno nezadovoljstvo kupaca, ili diskriminacija, krađe, problem kvaliteta proizvoda, nepoštovanje zakona... Tajna kupovina je i metoda koja se koristi za nadzor promotivnih aktivnosti, analizu konkurencije i konkurentnih prednosti, provjeru dostupnosti i aktuelnosti promotivnih materijala, sprovođenje programa lojalnosti, provjeru u kojoj mjeri se nude dodatni proizvodi kupcu, razvoj svijesti o brendu itd.

Osim krajnjih izvještaja o stanju u vašoj kompaniji, predlažemo i strateška rješenja i edukaciju zaposlenih.